menu in

"Sólymok és Messerek"

"Sólymok és Messerek" 

- német és magyar légifegyverkezés 1918-1945.

Időszaki kiállítás

2013. november 8.-2014. április 30.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a német Szövetségi Véderő Hadtörténeti Múzeumának Berlin-Gatow-i Repülőmúzeuma nagyszabású közös kiállításon mutatja be a német és magyar légifegyverkezés 1918-1945 közötti időszakát. A kiállítás Budapesten 2013. október 10. és 2014. április 30. között lesz megtekinthető, ezt követően Berlinben kerül felállításra.

A tárlat betekintést enged a két világháború között gyors ütemben fejlődő Luftwaffe és a Magyar Királyi Honvéd Légierő történetébe. Felvázolja mindazokat a politikai, társadalmi és gazdasági körülményeket, melyek azonos vagy éppen eltérő módon befolyásolták a fegyvernem szervezésére irányuló német és magyar törekvéseket. A látogatók két ország szemszögéből vizsgálhatják meg azt a több mint húsz éves folyamatot, mely az I. világháborút lezáró békediktátumok tiltó rendelkezéseitől, a II. világháború repülőgép-ipari tömegtermeléséig tartott.

Parancsnokság Parancsnoki Iroda Hadtörténeti Múzeum Hadtörténeti Intézet Hadtörténelmi Levéltár és Irattár Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság Gazdasági és Pályázati Igazgatóság Személyügyi Iroda Jogi és Igazgatási Osztály Pénzügyi Részleg Törzsosztály Programiroda Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai Osztály Haditechnikai Gyűjtemény és Nyilvántartó Osztály Kiállítás-üzemeltetési Osztály Hadtörténeti Kutató Osztály Hadtörténeti Könyvtár Szerkesztőség Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Központi Irattár Irattár és Dokumentációs Részleg Igazolási és Ügyfélszolgálati Részleg Hadtörténeti Térképtár Belföldi Hadisírgondozó Osztály Külhoni Hadisírgondozó Osztály Pályázati Előkészítő és Koordinációs Osztály Pályázati Monitoring Osztály Gazdasági Osztály