menu in

Műtárgyak a középpontban

Frommer Rudolf és munkái

 

A kéthetenként megújuló Műtárgyak a középpontban vitrinben ezúttal a 150 éve született magyar gépészmérnökről, feltalálóról emlékezünk meg.

Az 1868-ban Budapesten született Frommer Rudolf a Kereskedelmi Akadémia elvégzése után először a tőzsdén, majd a banki szakmában helyezkedett el. 1891-ben lépett be a Fegyver és Gépgyár Rt. alkalmazásába, ahol hamar megmutatkozott kiváló szervezőkészsége. 1896-ban már cégvezető, 1904-ben pedig a gyár igazgatója lett. Nemcsak céltudatos gazdasági vezető volt, gyakran törte a fejét a fegyverek új műszaki megoldásain.

Első szabadalmát 1899-ben jelentette be, amit 1935-ig még további 128 követett. Újszerű elgondolásait a gyár mérnökei segítettek formába önteni. A céget világhírű öntöltő pisztolyaival tette ismertté, amelyekkel az amerikai és a nyugat-európai piacok felé kívánt nyitni. Első, nagyobb tételben gyártott pisztolyát, a „csendőrségi Frommert” 1910-ben rendszeresítették a magyarországi belügyi szerveknél. 1912-ben a magyar királyi Honvédségben, 1915-ben pedig a cs. és kir. hadseregben is szolgálatba állt legismertebb fegyvere, a Frommer Stop, amelynek 7,65 mm-es és 9 mm-es változatából összesen mintegy félmillió példány készült. A Frommer Stopokat, illetve azok rövid csövű változatát, a Frommer Babyt és a 6,35 mm-es űrméretű zsebpisztolyt, a Frommer Liliputot egészen az 1930-as évekig gyártották Budapesten.

Ezek mellett Frommer számos más, sikeres és kevésbé sikeres fegyvert is konstruált: vadászpuskát, kisöbű sportpuskát, katonai ismétlőpuskát, géppisztolyt és golyószórót. Frommer Rudolf 1935-ben a gyár vezérigazgatójaként ment nyugdíjba, majd egy évvel rá elhunyt. Sírja a Farkasréti izraelita temetőben található.

2018.08.03.