menu in

Műtárgyak a középpontban

A kéthetenként megújuló Műtárgyak a középpontban vitrinben ezúttal I. világháborús különleges hadifogoly emlékeket mutatunk be. Több hadifogolytáborból ismerünk a nyomtatottakon kívül kézzel írt, rajzolt tábori újságot, albumot. Sokszorosítóeszközök híján is igyekeztek emlék- és hírértékűt alkotni: egymás szórakoztatására, a tábori lét sötét oldalainak ellensúlyozására: életük eseményeit, a külvilág hozzájuk eljutó híreit, az otthontól távolra került katonák érzéseit, vágyait gyakran frivol, időnként durva viccekkel, szókimondó sztorikkal fűszerezték.

Az „Áfium” c. albumot és a hozzá tartozó többi lapot Farkas Gyula (1888-1936) középiskolai tanár hozta haza. Vlagyivosztokban, majd Krasznojarszkban volt hadifogoly, 1921-ben tért haza. Fia, dr. Farkas Ferenc őrizte évtizedekig, majd 1997-ben, idős korában ajándékozta a Múzeumnak.

A tárlóban helyet kapott még Rátkay István hírlapíró, a 4. honvéd gyalogosezred tartalékos hadnagya, majd főhadnagya orosz hadifogságban megkezdett és a hazatérés után itthon befejezett egyik emlékalbuma, Muszkaország lángoló (égő) poklában 1914-1919 is.

2018.10.08.