menu in

Hadtörténeti 100 - A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 100 éve képekben

A „Hadtörténeti 100 - A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 100 éve képekben” című időszaki kiállítás a Hadtörténeti Intézet és Múzeum centenáriumi emlékévének és a Budapesti Fotófesztiválnak a keretében létrejött szabadtéri fotókiállítás. Az időszaki és ingyenes tárlat március 7-e és április 15-e között tekinthető meg a Kapisztrán téren, a Hadtörténeti Múzeum bejárata előtt.

A kiállítás a Fotóarchívumban őrzött nagyjából 10 000 fényképből készült válogatás, mely 16 tablón és 80 képen keresztül jeleníti meg a Hadtörténeti Múzeum első világháború végén kezdődő történetét, azt hogy, milyen is volt a mindennapi élet és a szakmai munka a múzeumban. Megismerhetjük a 100 év alatt használt épületeket, a Mária Terézia-laktanyát és a Nándor-laktanyát. Bepillantást nyerhetünk a Kapisztrán tér és a Tóth Árpád sétány sorsába, megfigyelve, milyen apró vagy nagyobb építészeti változások történetek az évek során. Megnézhetjük milyen volt a szakmai munka, hogyan készültek a kiállítások, milyen műtárgyak voltak kiállítva és összehasonlíthatjuk mennyivel fejlődött a kiállítási technikai az évek folyamán. A fotók olyan érdekességeket is felfednek, amelyek a történelem viszontagságai miatt sajnos ma már nem láthatóak, például Görgei Artúr 1848-1849-es honvéd tábornok vörös zekéje. Megdöbbentő, hogy a második világháborúban, a főváros ostroma során a Nándor-laktanya épülete milyen súlyos sérüléseket szenvedett és hogy az 1949-es kiállítás megnyitón azért kellett letakarni a múzeum bejáratát, hogy ne látszódjon, mennyire romos állapotú még az épület.

Minden tablón a történeti szál mellett egy kis érdekességet is felfedezhetünk a Múzeum környezetéről, vagy az intézményről, mint a kínai ágyúk vagy az Artemisz-kút története. A leglebilincselőbb képek a látogatókat jelenítik meg, a csillogó szemeket és a mosolyokat. A fényképeket többségükben a múzeum hivatásos fotósai, a honvéd sajtó fényképészei és a múzeum munkatársai készítették.

 

Egy kis ízelítő a kiállítás képanyagából:

 

2018.03.21.